Ekonomitips - sidan innehåller annonslänkar.EKONOMITIPS


Få avkastning på dina pengar 

Avanza

Avanza erbjuder flera olika former av sparkonton med liten ränta utan några krav på bindningstid. Ett bra alternativ om du sparar kortsiktigt och vill få åtminstone lite ränta på ditt sparande. Är ditt sparande istället mer långsiktigt och du vill ha möjlighet att få högre avkastning, är det aktie/fonder som gäller. Att spara i aktier och fonder gör du lättast via ett investeringssparkonto (ISK). Jag har valt att samla vår familjs långsiktiga sparande hos Avanza. På deras hemsida kan du även läsa om villkoren för ett ISK konto mm. Det är lätt att komma igång med ett sparandet och du kan sedan enkelt göra dina affärer via mobilen. För mer info kika in hos Avanza. Jag har även skrivit två inlägg om aktier samt om sparkonto, inläggen hittar du under börjar spara i aktier samt hur du öppnar ett sparkonto med ränta.

Få bättre ränta på krediter

Anyfin

Anyfin är ett konsumentkreditinstitut med målet att INTE bidra till en ökad skuldsättning. De vill se till att du inte betalar mer än du behöver. Dom ger inte ut några nya krediter utan sänker bara kostnaden på de krediter du redan har. Det är enkelt att använda tjänsten, finns som app till din mobil. Du fotar din faktura (eller hämtar med BankID). Du får sedan ett erbjudande om Anyfin kan ge en bättre ränta och bättre villkor. Om du godkänner erbjudandet betalar Anyfin av din kredit och din skuld flyttas till dem. Mitt tips är sen att summan du sparar genom att få lägre ränta och bättre villkor, använder du antingen till att betala av din kredit snabbare alternativt sätter in summan på ett sparkonto. Klicka in på Anyfins hemsida om du har krediter som du vill få bättre ränta och villkor på. Jag har även skrivit ett längre inlägg om Anyfin.

Bättre ränta med Anyfin

Få pengar tillbaka när du handlar

Återbäringssidor

När du handlar varor och tjänster online, se till att registrera ditt köp via en cashbacksida/återbäringssida. Om du gör det får du tillbaka en viss procent per köp i riktiga pengar. Här har jag skrivit ett längre inlägg om hur det funkar med återbäringssidorRegistrerar ett konto på återbäringssidorna via värvningslänkar nedan så får du en välkomstbonus när du gör ett köp:
Refunder (50 kr i välkomstbonus)

Nowo (100 kr i välkomstbonus när du anger koden Ekonomi2019 när du registrerar konto via deras app)
Mybonus (50 kr i välkomstbonus)
Bonusway (50 kr i välkomstbonus)
Cashbackshopping (25 kr i välkomstbonus)

Använd rabatter

När du handlar i butiker se till att använda rabatter. Tex i matvarubutiker kan det ibland hänga en rabattkupong på någon vara (använd om du ändå hade tänkt köpa varan). Inför handling av mat kanske du planerar dina inköp genom att kolla i genom recept. Ica har tex en bra receptsamling och när du hittar ett recept kan det också finns rabatter kopplade till receptet. Denna rabatt kan du ladda ner på ditt icakort. Ett tips är sedan att den summa du sparar genom att använda rabattkoder mm sätter du in på ett sparkonto istället. Ett enkelt sätt att få till ett extra sparande.  Men självklart bara om du har möjlighet, rabatten kanske är anledningen till varför du kan göra köpet över huvudtaget. Här läser du mer om hur du öppnar ett sparkonto med ränta.

Bonuskort

Har du några butiker du ofta handlar i eller andra återkommande köp. Se till att skaffa bonuskort hos dessa (nuförtiden behöver man sällan själva kortet det räcker oftast med att uppge personnr). Själv har jag ICAs bonuskort, eftersom det är där jag gör majoriteten av våra matinköp. Tack vare bonuskortet får jag tillbaka en liten summa varje månad plus extra erbjudanden.

Kreditkort

Att handla på kredit skall ske med försiktighet, men har du koll på din ekonomi finns det många bra kreditkort som ger tillbaka bonus i någon form. Själv använder jag Marginalen Traveller kortet (används bara vid större & planerade köp där det redan finns pengar till köpet på något av våra sparkonton), men jag har planer på att byta till ett kreditkort som byter poäng/bonus mot "riktiga" pengar. Kika in på sidan Kortio, där man lätt kan jämföra kreditkort med varann. Det står även kort information om kortens för- och nackdelar. I inlägget kreditkort har jag skrivit om mina tankar kring användandet av kreditkort.

Jämför kort hos Kortio


Skaffa kunskap och gör bättre investeringar

Böcker

Att läsa böcker är ett billigt sätt att skaffa sig mer kunskap inom ett område. Det finns otroligt många bra böcker om tex aktier och hur du gör bättre investeringar. Vill du äga din bok finns nätbutikerna Adlibris och Bokus. Men det finns självklart andra alternativ, tex att lyssna på ljudböcker via tex Nextory. Ett annat, gratis alternativ, är att låna böcker på biblioteket. På sidan Boktips, har jag samlat mina favoritböcker inom ekonomi.

Poddar

Att lyssna på poddar är ett jättebra sätt att skaffa sig kunskap på inom ett ämne. Inom ekonomi finns tex #avanzapodden #sparpodden mfl. Om du tycker det är svårt att hitta ett bra poddavsnitt sök istället på ord som motsvarar det du är intresserad av . Tex sök på ordet Aktier för att få förslag på poddar/avsnitt som handlar om det. På sidan Poddtips hittar du förslag på flera bra poddar inom ekonomi och företagande.