BILLIGARE SEMESTER


  En semester eller en utflykt behöver inte bli en dyr historia och göra hål i plånboken. Nedan hittar du de bästa tipsen på hur du får en billigare semester/utflykt.

  1) Ta med mat

  En stor kostnad när man har semester eller åker på utflykt är maten. Här finns det pengar att spara genom att ta med egen picknickmat, eget kaffe, egen dryck mm. Det kan mycket väl vara värt att investera i en bra kylväska, mattermos för att förvara varm mat eller kall (tom glass), en termos för kaffet, flaskor till vatten, bra matlådor samt burkar för snacks. 


  2) Glass

  Ofta när man har sommarsemester vill man kanske njuta av en glass i värmen. Här är tipset att fylla frysen med glass och sedan ta med till tex stranden. Här kommer en mattermos väl till pass. Den håller nämligen glassen kall. Ett annat tips är att många av de glassar som man kan köpa för styckpris går att köpa i storpack i frysdisken, till ett betydligt billigare pris.

  3) Året är långt

  Allt behöver inte klämmas in på semestern, året har 365 dagar och 52 helger. Har du barn så står ofta nöjesparker eller lekland på att göra listan när det vankas utflykt. Här är tipset att göra besöket under för- eller eftersäsong. Entrépriserna är ofta betydligt billigare då och  det är oftast betydligt mindre folk vilket gör att du får ut mer av besöket.

  4) Nyttja rabatter

  Många sommarnöjen och boende går att hitta till rabatterat pris. Både Coop och Ica brukar ha olika nöjeserbjudanden. Tex har ICA 20% rabatt på Astrid Lindgrens värld. Om du prenumererar på någon dagstidning glöm inte att kolla om det inkluderar några prenumerationserbjudanden på nöjesparker i närheten av där du bor.

  5) Använd återbäringssidor

  Ska du boka hotell eller stuga, kolla in om de olika återbäringssidorna erbjuder återbäring vid bokning. Både Refunder  och Mybonus ger återbäring på tex Booking och Sembo, om du vill boka hotell/boende i Sverige eller i något annat land

  6) Va turist i din egna stad

  Varför inte göra ett besök på din stads turistbyrå och få tips på vad din egna stad har att erbjuda. Jag är nästan säker på att du kommer få tips på saker du tidigare inte upptäckt.  

  7) Gratis

  Allt behöver inte kosta en massa pengar. En dag på stranden med medhavd lunch eller fika kostar inte mer än en dag hemma. Lika så en promenad i skogen. Det finns även många parker och museer som har gratis entré. I många städer kan du åka tufftuff-tåg, oftast gratis eller till en billig peng, ett perfekt sätt att upptäcka en ny stad på. Googla och blir positivt överraskad. 

  8) Budget

  Sist men absolut inte minst, börja spara! Gör en budget och lägg in ett semesterspar i budgeten. Det här kanske inte är ett tips på hur du får en billigare semester just nu utan snarare ett tips på hur du i framtiden kan få en bra semesterbuffert. Att det kommer en semester varje år är ingen överraskning, så därför är mitt tips att ha en stående post för detta i din budget. I vår budget har jag, istället för ett månadsspar, lagt in en extra klumpsumma i juni som skall täcka merkostnader som uppstår på sommaren, tex för ökade matkostnader, transportkostnader, nöjen mm. Pengar till specifika semestrar tas från vårt resekonto. Ett tips är att öppna ett öronmärkt semesterkonto, där du tex sparar önskad summa per månad till just ökade kostnader under ledighet, dvs en semesterbuffert. Vill du läsa mer om sparkonton läs gärna mina inlägg "byt till ett sparkonto med ränta" och "hur man börjar spara pengar".