Ränta på ränta

Sparandets underverk heter ränta på ränta. Det innebär att du inte bara får avkastning (ränta) på insatt belopp utan även avkastning på själva räntan.  I början av sparandet så ser man inte riktigt effekten av detta utan det kommer med tiden. Det gäller med andra ord att ha tålamod. För att göra det enkelt så kommer här ett exempel.

När du börjar jobba (tex vid 20 års ålder) sätter du in ett belopp på ett sparande som ger dig 10% i avkastning (ränta) per år. Vid år två kommer du ha 11 000 kr på ditt sparande utan att du har gjort någon insättning, utan beloppet har ökat tack vare avkastningen. Om du sedan låter beloppet sitta tills du går i pension vid 65 års ålder kommer summan  av dessa 10 000 kr tack vare ränta på ränta vara 662 641 kr. (OBS att detta är ett räkneexempel).


För att uppnå en 10% avskastning per år är det sparande i aktier eller fonder som gäller. Över tid så ska du även vara medveten om att det vissa år kan gå ner men om man kikar bakåt i tiden så har börsen gett en genomsnittlig avkastning på ca 12% per år sedan 1990, mer info om det hittar du på bloggen rika tillsammans. Hos rika tillsammans hittar du även en kalkylator där du kan räkna ut hur ditt sparande kommer att se ut framtiden.

Kan vara bra att påminna sig själv om effekten Ränta-På-Ränta!

About the Author admin

Leave a Comment:

2 comments
Josephine Jaldeheim says 22 november, 2017

Hej!
Trevlig blogg! Jag behöver absolut bli bättre på att ta tag i min ekonomi och sparande! Tycker det här med ränta på ränta låter spännande. Jag har haft som intention att länge starta upp ett eller flera sparande till mina barn, men får aldrig tummarna ur. 🙈 Jag har inte råd att sätta undan några stora summor varje månad då jag är ensamstående, men jag tänker att med ränta på ränta så kan den lilla summan växa sig stor över tid, precis som din bild illustrerar. Barnen är bara 2 och 4 år så det finns gott om tid att spara tills de är vuxna. Var skulle du rekommendera att jag placerar pengarna? Jag har ingen som helst koll på ISK-konton och hur de fungerar. Jag har hört talats om Avanza och NordNet men som sagt, har inte fått tummarna ur att kolla upp detta närmre. Hjälp?! 😅
Mvh Josephine

Reply
    ekonomispecialisten says 25 november, 2017

    Hej. Kul att du hittat hit. Till våra barn har jag en del aktier. Men även automatisk överföring till splitan aktiefond investmentbolag. Jag sparar i en kapitalförsäkring på avanza. Kapitalförsäkring för att det är mitt konto men med barnen som förmånstagare. Ett konto per barn. 100kr är bättre än inget😀

    Reply
Add Your Reply