PENSION


  Pension när man jobbar deltid.

  Ni som följer mig på Instagram @ekonomispecialisten eller ni som läst sidan "om mig" vet att jag jobbar deltid.  Den vanligaste frågan jag får när jag skriver om deltid är hur jag tänker kring pension. Jag har jobbat deltid i ca 10 år och pensionen är inget som har fått styra mig. Visst jag har en hyfsat bra lön trots deltid men bara för det förlitar jag mig inte på att staten skall ta hand om mig. Jag har som mål att klara mig själv där pensionen blir en extra guldkant. Om 25 år är det dags för mig att gå i pension, sen om jag vill gå i pension innan eller senare det vet jag inte. Tvivlar starkt på att jag vill gå i pension tidigare, jag väljer istället att jobba med något jag tycker är riktigt kul och lagom mycket. För att få en bättre balans i livet redan nu.

  Pensionen handlar så mycket mer än om det orangea kuvertet. Jag tycker istället att man skall lägga fokus på livet runt omkring, hur man bor, vilka kostnader man har, hur man sparar samt vilka val man gör. Jag väljer att investera tid och pengar i saker som jag hoppas ger bra inkomstkällor längre fram, för att inte vara beroende av någon pension. Där är vårt aktiesparande en del i det hela. Jag ser även till att placera den tjänstepension jag har och kommer få i framtiden. Den i sig blir en egen pengamaskin

  Ta kontroll över din pension

  Majoriteten av alla som jobbar har i dag en tjänstepension. Ta kontroll över din tjänstepension och se till att placera dina pengar. På Min pension får du snabbt en överblick över vilka pensioner du har samt hur mycket du har sparat hittills. Även delar av den allmänna pensionen kan du placera. 
  För att ha ännu bättre koll på din tjänstepension kan du välja att flytta pensionen. Jag har tex delar av min tjänstepension på Avanza samt några delar på SEB.