LÄGRE MATKOSTNADER


  Matkostnaderna är oftast en av de större kostnaderna i en familjs privatekonomi. Det är också kostnad för maten som man lättast kan ta kontroll över. 

  Tips på hur du kan få lägre matkostnader:

  • Matplanering
   Gå igenom din mataffärs veckoerbjudanden och anpassa inhandlingen efter dessa erbjudanden. Handla bara det som verkligen behövs för tex en vecka. Handla inte mat som kan vara bra att ha framåt i tiden. Här kan excelmallen Matplanering vara till bra hjälp.
  • Veckobudget
   Genom att hålla sig till en för bestämd veckobudget pengamässigt blir det oftast lättare att inte handla mer än du behöver. Här kan du läsa mer om veckobudget.
  • Veckomatsedel
   Gör en matsedel för en vecka i taget. Även här kan excelmallen Matplanering vara till bra hjälp.
  • Storhandla
   Se till att storhandla allt som behövs för en hel vecka, på så sätt slipper du kompletteringshandla.
  • Billiga maträtter
   Då och då se till att laga några riktigt billiga maträtter, tex potatissoppa. Test gärna att äta mer vegetariskt. En lunch bestående av havregrynsgröt funkar också.
  • Matkalkyl
   Gör en matkalkyl genom att skriva in alla matkostnader i tex ett excelark. En kolumn per kvitto och sedan en vara per rad. Självklart är det upp till dig hur detaljerad du vill att din matkalkyl skall vara.  på så sätt får du bättre koll på vad maten verkligen kostar, samt hur ofta du egentligen handlar. 


  Lycka till! Fler tips hittar du på Ekonomitips och har du några frågor maila mig på info@ekonomispecialisten.se.