Hur man gör en matkalkylMATKALKYL


Matkostnaderna är oftast en av de större kostnaderna i en familjs ekonomi. Det är också kostnad för maten som man lättast kan ta kontroll över.

Här kommer 6 tips på hur du kan få lägre matkostnader:

  1. Veckoplan
    Planera din mat baserad på en vecka i taget. 
  2. Veckobudget
    Genom att hålla sig till en för bestämd veckobudget pengamässigt blir det oftast lättare att inte handla mer än du behöver. Här kan du läsa mer om veckobudget.
  3. Matplanering
    Gå igenom din mataffärs veckoerbjudanden och anpassa inhandlingen efter dessa erbjudanden. Handla bara det om verkligen behövs för tex en vecka. handla inte mat som kan vara bra att ha framåt i tiden.
  4. Storhandla
    Se till att storhandla allt som behövs för en hel vecka, på så sätt slipper du kompletteringshandla.
  5. Billiga maträtter
    Då och då se till att laga några riktigt billiga maträtter, tex potatissoppa. Test gärna att äta mer vegetariskt. En lunch bestående av havregrynsgröt funkar också.
  6. Matkalkyl
    Gör en matkalkyl genom att skriva in alla matkostnader i tex ett excelark. En kolumn per kvitto och sedan en vara per rad. Självklart är det upp till dig hur detaljerad du vill att din matkalkyl skall vara.  på så sätt får du bättre koll på vad maten verkligen kostar, samt hur ofta du egentligen handlar. Vill du få stenkoll, ladda gärna ner Ekonomispecialistens kvittomall!


Lycka till! Har du några frågor maila mig på info@ekonomispecialisten.se.