Koll på ekonomi  FÅ KOLL PÅ DIN EKONOMI


  Att ha koll på ekonomin är grunden till livets möjligheter. Har du koll kommer det ge dig en bättre överblick över din ekonomi. På den här sidan har jag samlat mina bästa tips för att du skall få koll på ekonomin. Mitt första tips är att göra en budget. Längre ner på sidan går jag igenom hur min familj lyckades minska våra vardagskostnader med 3000-5000kr/månad. 

  Tips för att du skall få koll på din ekonomi:

  1) Gör en budget

  Mitt viktigaste tips till dig om du vill få koll på din ekonomi är att göra en budget. Här kan du läsa mer om hur du gör en budget. När du gjort en budget har du förhoppningsvis fått en bättre överblick över din ekonomi. Du kanske är nöjd eller så känner du att du behöver jobba med din ekonomi. Finns det kostnader du kan ta bort?  Det kanske finns kostnader som rent av är onödiga eller så kan man jobba med de kostnader man har. Det kanske går att minska kostnaden utan någon större ansträngning och fortfarande få ut samma behållning. Här är matkostnaden ett bra exempel. Genom bättre planering och struktur kan det gå att minska matkostnaderna ganska rejält. För att komma igång ladda ner Ekonomispecialistens gratis budgetmall.

  2) Gör en veckobudget

  Nästa tips är att portionera ut vardagskostnaderna per vecka istället för per månad. När det gäller min familjs ekonomi har vi lyckats minska våra vardagskostnader med 3000-5000kr/månad. Med vardagskostnader menar jag livsmedel, hygien, tankning av bilen, mindre presenter, enklare nöjen mm.  Det vi började med var att gå från månadsbudget till veckobudget. Vilket gjorde under för vår ekonomi. I augusti 2018 hade vi en månadsbudget på 13 000 kr för just ovanstående kostnader. En veckobudget innebär sedan att man delar upp månadsbudget på antalet veckor. Vi började med att portionera ut 2500 kr/vecka. Majoriteten av månader innehåller dock bara 4 veckor. I februari/mars 2019 började vi planera matinköpen bättre, genom att storhandla enbart vecka för vecka och utifrån vår affärs erbjudanden.  Vi slutade handla mat som skulle kunna vara bra att ha längre fram. Genom att göra på detta sätt har vi nu en veckobudget 2000 kr/vecka, vilket gör att våra vardagskostnader idag landar på 8000-10000 kr/månad. Läs mer i inlägget veckobudget!

  3) Gör en matkalkyl

  Matkostnaderna är oftast en stor kostnad men samtidigt en kostnad som går att påverka. Ett bra sätt att få koll på dina matkostnader och inköpsmönster är att göra en matkalkyl. En matkalkyl innebär att du skriver ner alla dina matkostnader i tex ett excelark. Du kan tex ha en kolumn per kvitto och sedan en vara per rad. Självklart är det upp till dig hur detaljerad du vill att din matkalkyl skall vara.  Att göra en matkalkyl gör att du får du bättre koll på vad maten verkligen kostar, samt hur ofta du egentligen handlar. På sidan matkostnader, har jag samlat flera tips på hur du kan få lägre matkostnader.

  4) Handla smart

  Se till att handla smart genom om att använda rabatter, använda rabattkort, hålla utkik efter kampanjer, kolla jämförelsepriset mm. I inlägget handla smart, kan du läsa mer om hur du går tillväga för att handla smart ur olika perspektiv.

  5) Börja spara

  När du gjort ovanstående är nästa steg att ta tag i sparandet, vilket du borde kunna om du sett över dina kostnader. Ett sparande ger dig trygghet inför framtiden och en buffert för livet.  Har du tidigare inte sparat pengar eller fått någon rutin på hur du  gör kan jag rekommendera inlägget börja spara pengar. Prio här är att prioritera ett sparande lika mycket som en kostnad.

  6) Läs bloggen och våra ekonomitips

  Nu när du kommit hit är det dags att ta nästa steg i din resa att få koll på din ekonomi. Läs alla gärna alla bloggartiklar och Ekonomispecialistens alla ekonomitips!