Handla smart - sidan innehåller annonslänkar.  HANDLA SMART


  Förr om åren innan barnen fanns var shopping ett stort nöje i mitt liv. Jag tillbringade gärna en lördag på ett shoppingcentrum. Det här intresset har dalat mer och mer till att nu handla mer om att handla smart. Jag handlar när jag behöver något, och då skall det verkligen vara ett medvetet och genomtänkt köp. 

  Att handla smart online

  Innan coronapandemin handlade jag för det mesta familjens inköp via nätet. Nu kollar jag först om det vi behöver köpa finns lokalt ( mer om lokal handel längre ned på sidan). Finns inte det vi behöver lokalt handlar jag oftast online och då jämför jag alltid pris via prisjakt eller pricerunner (glöm inte att jämför pris inkl frakt). När jag sen väl gör ett köp använder jag mig av återbäringssidor. Sen för att få ännu mer bonus på det hela gör jag eventuellt köpet via vårt kreditkort. Men använd alltid kreditkort med försiktighet. Sen vill jag också uppmärksamma dig på det här med returer. Returer kan nämligen vara en riktig miljöbov. Kläder som returneras åker i många fall lastbil eller båt till tex Polen (och i vissa fall ända till Asien), för att inspekteras, tvättas, strykas och packas om. Inget man kanske tänker på när man väljer att returnera en vara. Källa @klimatklubben på instagram.

  Att handla matvaror

  När man handlar matvaror eller andra produkter i en matvarubutik så tycker jag det är väldigt viktigt att jämföra likvärdiga produkter  med varann. Det gör man genom att kolla jämförelsepriset som oftast står under priset på varan. Det kan vara per kilo, per liter, per st mm. Tex kanske butiken har kampanj på "köp 2 st xx för 40 kr", och man tror då att det här är ett jättebra pris eftersom det framhävs som "billigt" av butiken. Men det behöver inte vara så. Jämför därför alltid produkterna med hjälp av jämförelsepriset. Själv tycker jag det är väldigt smidigt att handla mat på nätet, framför allt för att jag då inte plockar på mig något onödigt eller faller för erbjudanden mm. De flesta vanliga matbutiker erbjuder möjligheten att handla din mat online. Om inte så finns det specialiserade matbutiker som bara finns online, tex mat.se eller mathem.se. Det finns också en butik som heter matsmart.se, en butik som säljer mat som annars skulle slängts pga överproduktion, felaktiga förpackningar eller kort datum mm. Priserna är rejält rabatterade.  

  Jämför varor med varann

  Att använd rabatter

  När du handlar i butiker se till att använda rabatter. Tex i matvarubutiker kan det ibland hänga en rabattkupong på någon vara (använd om du ändå hade tänkt köpa varan). Inför handling av mat kanske du planerar dina inköp genom att kolla i genom recept. Ica har tex en bra receptsamling och när du hittar ett recept kan det också finns rabatter kopplade till receptet. Denna rabatt kan du ladda ner på ditt icakort. Ett tips är sedan att den summa du sparar genom att använda rabattkoder mm sätter du in på ett sparkonto istället. Ett enkelt sätt att få till ett extra sparande.  Men självklart bara om du har möjlighet, rabatten kanske är anledningen till varför du kan göra köpet över huvud taget. Här läser du mer om hur du öppnar ett sparkonto med ränta.

  Att använda bonuskort

  Har du några butiker du ofta handlar i eller andra återkommande köp. Se till att skaffa bonuskort hos dessa (nuförtiden behöver man sällan själva kortet det räcker oftast med att uppge personnr). Själv har jag ICAs bonuskort, eftersom det är där jag gör majoriteten av våra matinköp. Tack vare bonuskortet får jag tillbaka en liten summa varje månad plus extra erbjudanden.

  Att handla lokalt

  Även om man oftast vill få billigast pris så får man inte glömma den lokala handeln. Beroende på hur och var man bor vill man nog bevara ett levande centrum. I bland kanske priserna är lite dyrare lokalt jämfört med att handla online. Men den lokala handeln kanske har någon lokal bonusklubb plus att du slipper leveranstider jämfört med onlinehandel. Som jag nämnde ovan så handlar vi mer lokalt sedan coronapandemin, jag tycker det är viktigt att stött den lokala handeln.

  Att handla begagnat

  Måste allt alltid köpas nytt? I dag finns det ett stort utbud av begagnade varor. Du hittar dom på köp & säljsidor och marketplace på facebook, på blocket, på tradera, på sellpy eller i en second hand butik.

  Spartips

  När du gör ett köp i tex en klädaffär eller i en matvarubutik kanske du tar del av olika rabatter. Ett bra spartips är att den summa som du får i rabatt för du över till ett sparkonto. Ett väldigt enkelt sätt att spara lite extra pengar på. På kvittot står det oftast ganska tydligt hur mycket pengar du då fått i rabatt. Glöm inte att även ett litet sparande är bättre än ingenting. Som rabatten på bilden nedan, spara 4 kr/dag i ett år och du har fått ihop 1460 kr.

  Spara rabatten

  Men innan du gör ett köp ta alltid en extra fundering, behöver jag verkligen denna tjänst/pryl/plagg eller vad det nu kan vara. Kanske kan du låna eller hyra prylen om du inser att den kanske inte kommer att användas allt för mycket.

  Att handla smart handlar mycket om att inte göra onödiga köp, ett stort spartips är att verkligen bara köpa det som verkligen behövs.

  Räkneexempel

  Ett onödigt småköp för mig är take-away kaffe (men vad som är onödigt för mig behöver inte vara onödigt för någon annan). Men köper du en take-away kaffe varje dag på väg till jobbet så sparar du minst 500 kr/månad på att ta med eget kaffe, vilket i sin tur blir 6000 kr per år. Varför inte börja spara 500 kr i fonder varje månad istället. Med 5% i avkastning har du efter 25 år sparat ihop 300 681 kr, bara på att avstå köpekaffe. Vill du också börja spara i aktier eller fonder öppna ett konto hos Avanza redan idag!

  Fler tips på hur du kan få mer pengar kvar i plånboken hittar du i inlägget spartips. I inlägget matkostnader ger jag dig tips på hur du får lägre matkostnader.