FÅ KOLL PÅ DIN EKONOMI

Koll på ekonomin är grunden till livets möjligheter. Har du koll kommer det ge dig en bättre överblick över din ekonomi. På den här sidan har jag samlat mina bästa tips för att du skall få koll på ekonomin. Mitt första tips är att göra en budget. Längre ner på sidan går jag igenom hur min familj lyckades minska våra vardagskostnader med 3000-5000kr/månad. 


Här lär du dig hur du gör en budget
Stäm av din budget
Gratis budget

1) Gör en budget

När du gjort en budget har du förhoppningsvis fått en bättre överblick över din ekonomi. Du kanske är nöjd eller så känner du att du behöver jobba med din ekonomi. Finns det kostnader du kan ta bort?  Det kanske finns kostnader som rent av är onödiga eller så kan man jobba med de kostnader man har. Det kanske går att minska kostnaden utan någon större ansträngning och fortfarande få ut samma behållning. Här är matkostnaden ett bra exempel. Genom bättre planering och struktur kan det gå att minska matkostnaderna ganska rejält.

2) Gör en veckobudget

När det gäller min familjs ekonomi har vi på ca ett halvår minskat våra vardagskostnader med 3000-5000kr/månad. Med vardagskostnader menar jag livsmedel, hygien, tankning av bilen, mindre presenter, enklare nöjen mm. Det vi främst arbetat med är just kostnaden för maten. Det vi började med var att gå från månadsbudget till veckobudget. I augusti 2018 hade vi summan 13 000 kr inlagd i budgeten för just ovanstående kostnader. En veckobudget innebär att man delar upp månadssumman på antalet veckor. Vi började med att portionera ut 2500 kr/vecka. Majoriteten av månader innehåller dock bara 4 veckor. I februari/mars 2019 började vi planera matinköpen bättre, genom att storhandla enbart vecka för vecka och utifrån vår affärs erbjudanden.  Vi slutade handla mat som skulle kunna vara bra att ha längre fram. Genom att göra på detta sätt räcker det nu med 2000 kr/vecka, vilket gör att våra vardagskostnader idag landar på 8000-10000 kr/månad.

Nedan hittar du tips på hur du kan få ännu bättre koll på din ekonomi:

Hur man gör en matkalkyl
Gör en veckobudget
Börja spara pengar