Buffertsparande - inlägget innehåller annonslänkar för Avanza  BUFFERTSPARANDE


  Vad är en buffert?

  En buffert är ett sparande som skall användas för oväntade kostnader. Ett buffertsparande sker oftast på ett vanligt sparkonto. Jag tycker man kan dela upp ett buffertsparande på kort och lång sikt.  

  Ett kortsiktigt sparande kan tex avse inköp av en kyl om din gamla skulle gå sönder. Ett långsiktigt sparande kan istället avse livshändelser, om du tex plötsligt skulle bli sjukskriven eller arbetslös.

  Hur mycket skall man spara till en buffert?

  Beroende på vem du frågar så kommer du få olika svar på hur mycket sparande du skall ha. Det finns egentligen inget exakt svar. Jag tycker det beror helt och hållet på ens livssituation. Är du ensamstående, bor i en hyresrätt, har låga kostnader och en stabil anställning kanske du inte behöver ha lika mycket buffertsparande som en som bor i villa och har 4 barn samt är egen företagare i en konjunkturkänslig bransch.  Det handlar även om vilka tillgångar du har, vilka skulder du har samt din hälsa mm. Det viktig är att hitta en nivå som man själv känner är rimligt. Det kanske inte känns kul att lägga varenda krona på att bygga upp en buffert, utan hitta en balans. 

  För egen del har jag och min sambo landat i att vi vill ha två månaders kostnader sparade på ett långsiktigt buffertsparande. Penagar som skall vara vår ekonomiska trygghet om vi tex skulle bli arbetslösa eller sjukskrivna samtidigt. Jag tvivlar på att detta skulle inträffa samtidigt men det känns skönt att vet att det finns ett kapital. Sen har vi ett kortsiktigt sparande där det skall finnas pengar om spisen skulle gå sönder, om bilen behöver repareras, samt pengar till barnens aktiviteter mm.

  Vi har vårt långsiktiga buffertsparande hos Avanza och där har vi valt ett konto som åtminstone ger oss lite ränta på pengarna. Vill du också öppna ett konto med ränta, läs inlägget "sparkonto".


  Leave a Comment:

  Add Your Reply