HUR MAN BÖRJAR SPARA PENGAR


  Hur gör man egentligen för att börja spara pengar? I det här inlägget har jag samlat 5 tips som jag hoppas skall hjälpa dig att komma igång med ett sparande.

  Börja spara pengar:

  1. Prioritera sparandet
   Försök se sparande som lika självklart som det är att betala en räkning. Om du gör en budget lägg även in en post för sparande.
  2. Börja smått
   Börja med att spara en liten summa tex 200kr/mån. Det gör det framför allt lättare att hålla sparandet och tillslut blir sparandet en rutin. 
  3. Sätt ett mål
   Att skapa ett mål för sparandet gör det oftast lättare att fortsätta motivera sig att spara.
  4. Automatisk överföring
   Se till att lägga upp sparandet som en automatisk överföring till ett sparkonto när lönen kommer in på kontot. På så sätt behöver du själv inte komma ihåg att spara.
  5. Sparande i en annan bank
   Öppna ett sparande i en annan bank (helst utan mobilbank), vilket gör det svårare att föra tillbaka pengar till lönekontot i slutet av månaden.

  Olika typer av sparande:

  • Buffertsparande
   Med ett buffertsparande menas pengar som sparas på ett vanligt sparkonto och som bara skall användas i nödfall. Summan på kontot beror helt på hur din livssituation ser ut. Tex beroende på om du bor I en hyreslägenhet eller I en gammal sekelskiftesvilla på 200 kvm. Läs mer i inlägget Buffertsparande hur du skall tänka kring uppbyggandet av ditt buffertsparande.
  • Målspar
   Detta sparande sker oftast också på ett sparkonto. Pengarna på detta konto har oftast ett specifikt syfte. Tex renovering av kök, pengar till en resa, pengar till köp av lägenhet mm. Man kan självklart ha flera olika målspar. I inlägget  "sparkonto" kan du läsa på vad du skall tänka på när du startar ett sparkonto.
  • Långsiktigt sparande
   Detta sparande sker oftast i aktier eller fonder och tanken är att dessa investerade pengar skall sparas på lång sikt och va som en sorts trygghet för framtiden. Jag har skrivit mer om aktier och fonder i inlägget "börja spara i aktier".

  Mer pengar kvar i plånboken:

  Det finns otroligt mycket man kan göra för att får mer pengar kvar i plånboken och börja spara pengar. I inlägget spartips har jag samlat tips på hur du sparar in på matkostnaderna, hygien, ekonomi, shopping mm. 

  Lycka till! Behöver du hjälp, kontakta mig gärna.