Börja spara i aktier - Sidan innehåller annonslänkar för Avanza.BÖRJA SPARA I AKTIER


Att börja spara i aktier och fonder behöver absolut inte vara svårt. På Avanza tar det tex bara 3 minuter att bli kund. Nästa steg är sedan att öppna ett konto som är anpassat för handel av aktier och fonder, vanligtvis ett investeringssparkonto (ISK). Nedan kommer du få genomgång av hur du gör för att börja spara i aktier eller i fonder. 

Börja spara i aktier 

Innan vi börjar kan det vara värt att nämna att skillnaden mellan en aktie och en fond är att en aktie är en andel i ett aktiebolag, medans en fond i sin tur är en samling av olika värdepapper oftast en samling flera olika aktier (beroende på fondtyp). Ett investeringskonto kan du öppna på din egna bank. Sen finns det även internetbanker som specialiserat sig på sparande i aktier och fonder . Själv använder jag Avanza och anledning till varför jag inte har vårt långsiktiga sparande (aktier) på vår "vanliga" bank utan valt en internetbank, är för att jag tycker det är smidigare. Andra anledningar är  billigare courtage, större utbud, bättre information mm. Det är även lättare att hantera mina konton som jag har hos Avanza via mobilen.

Varför jag rekommenderar att spara via ett investeringskonto (det finns även aktiedepå eller kapitalförsäkring) är för att du slipper deklarera dina köp till skatteverket. Du betalar ingen skatt på dina vinster, du betalar istället en schablonskatt per år oavsett hur det går för dina aktier och fonder, med målet att värdet självklart skall öka. Ett investeringskonto hos Avanza innebär också att du har insättningsgaranti upp till ett visst belopp. Mer info om villkoren hittar du Avanza´s hemsida. Eftersom du betalar en schablonskatt på pengarna som sitter på ISK-kontot är det inte lämpligt att använda kontot som ett vanligt sparkonto.

Öppna ett investeringssparkonto

Det är väldigt lätt att bli kund och komma igång med ett sparande via investeringssparkonto. Det enda du behöver är ett Bankid eller ett mobilt bankid.  När du är inne på Avanzas hemsida, klickar du på att Bli kund och sen tar det som sagt bara några minuter tills du är igång. Så fort kontot är registrerat kan du föra över pengar från din vanliga bank till ditt nya Avanza konto och sen när pengarna finns på avanzakontot kan du börja spara/investera i aktier eller fonder.  På bilden nedan ser du hur startsidan hos Avanza ser ut (via en dator), samt vart du hittar Bli kund-knappen.

Vad skall man välja?

I dagens läge när räntorna är låga är sparande i aktier eller fonder ett alternativ till att få högre avkastning på sparade pengar (med avkastning menar man värdeökning på aktier och fonder). Men att spara i aktier och fonder är även ett risktagande. Värdet på aktier och fonder går upp och det går ner. Se sparandet som långsiktigt och handla inte för pengar som skall användas inom några år. På en del aktier får du årligen en utdelning.

Hos Avanza hittar du information om alla aktier och fonder, du ser tex hur mycket ett företag  delar ut i utdelning per aktie, detta kallas direktavkastning. När du väl har bestämt dig för att detta är något för dig, köp/spara löpande även när det går ner på börsen. När du börjar spara i aktier eller i fonder börja med en summa som du är beredd att förlora (sannolikheten att hela värdet skall försvinna är dock inte stor). Börja sakta men säkert. Avanza har även en bra sida som heter Avanza Akademin, där du kan läsa och lära dig mer om aktier och fonder.

Sparande hos Avanza

Fonder

Väljer du att spara i fonder går det alldeles utmärkt att månadsspara i valfri fond. Då dras önskad summa från ditt lönekonto och sätts in på ditt ISK, sen köps andelar i fonden varje månad och du behöver inte gör något. Till att börja med kan en bred fond, tex en indexfond vara en bra start. Majoriteten av alla fonder har en förvaltningsavgift, välj helst en med låg avgift. Avanza har tex sin egna indexfond Avanza Zero, som är utan avgift.

Aktier

När du känner dig redo att ta steget och börja spara i aktier så köp löpande även vid nedgång. Se en nedgång som rea, fler aktier till bättre pris. Återinvestera även utdelningen, dvs köp nya aktier. Ett tips är att köpa aktier i företag du själv förstår dig på, tex du handlar kanske mat på Willys, då kanske Axfood aktien kan vara värd att titta på. En annan bra inkörsport är att köpa aktier i investmentbolag. Ett investmentbolag äger delar i flera olika bolag. Tex Investor äger delar i ABB, SAAB, SEB mfl. 

Ränta på Ränta

Ha tålamod, tillslut kommer snöbollseffekten, eller ränta på ränta effekten.  Börsen har historiskt haft en årlig avkastning på ca 11% per år. Det innebär dock inte att börsen går upp 11% varje år, vissa år går den kanske ner medan den andra år går upp. Att tajma toppar och dalar är nog mer eller mindre omöjligt, se därför till att köpa löpande. 

Att spara 500 kr/månad i 25 år skulle på ett vanligt sparkonto bli 150 000kr utan någon ränta. Lyckas man få till en genomsnittlig avkastning på 10% per år är summan av detta sparande 649 091 kr.

Skaffa mer kunskap

Vill du lära dig ännu mer om aktier rekommenderar jag dig att lyssna på poddar, läsa nyhetstidningar samt läsa böcker. Här hittar du mina poddtips och mina boktips!