Sparpepp

(Inlägget innehåller adlinks)

Se här vad ett sparande på 500kr/månaden kan bli i framtiden. Det här med ränta-på-ränta är riktigt bra saker. För att komma upp i 10% avkastning är det framför allt sparande i aktier eller fonder som gäller.

För att komma igång med ett långsiktigt sparande föredrar jag ett ISK konto hos Avanza.

5 frågor till Marcus Hernhag

Som jag tidigare nämnt är en av mina favoritböcker ”Bli rik och fri med Aktier” där Marcus Hernhag är en av författarna. Nu har jag fått möjlighet att ställa några frågor till honom om sparande och aktier.

1)     Hur blev du intresserad av aktier?
Jag har alltid gillat att samla på saker och varit dålig på att slösa. För mig som sparade veckopengen när jag var liten var aktier en naturlig fortsättning på ekonomistudierna. Intresset väcktes när jag pratade aktier med pappa sommaren 1998.

2)     Hur ofta justerar du din portfölj?
Jag gör något varje månad. Ibland loggar jag inte ens in på en vecka, ibland justerar jag lite var och varannan dag. Det varierar. Majoriteten av aktieportföljen får i regel ligga orörd. Långsiktiga affärer sparar en hel del tid och lönar sig bara man väljer rätt bolag i rätt branscher.

3)     Hur hanterar du en nedgång?
Det viktigaste är att utdelningstrenderna är intakta, vilket de i regel är. Många börsbolag sänkte inte ens utdelningen i finanskrisen 2008-2009 utan höjde den. Att fokusera mot strömmarna av utdelning istället för kurserna hjälper mig något oerhört.
Ibland stoppar jag huvudet i sanden och struntar i börsen. Oftast tittar jag på procentsatser mer än kronor i absoluta tal. Jag har över 30 innehav och i regel 1-4 procent i varje innehav. Tappar en aktie 10 procent är det ändå bara 0,1-0,4 procent av hela portföljen.

4)     Tips på hur man kommer igång med sparande i aktier?
Börja med en bransch där du har någon kompetens eller intresse. Försök hitta en råd tråd för ditt sparande. Det kan vara allt från målet att kunna få en del av ditt liv finansierat av aktieutdelning till att investera i en bransch du känner till utifrån fritidsintressen.

5)     Ditt bästa spartips?
Njut lagom av livet. Du ska exempelvis inte skippa första glaset eller koppen, utan den sista som du kanske inte behöver.
Använd saker tills de går sönder.

Bankomatkort till sonen

För några veckor sedan fick sonen äntligen sitt efterlängtade bankomatkort. I samband med det fick han även tillgång till SEB’s app för unga. Han har där ett konto kopplat till kortet samt ett sparkonto. När han får sin månadspeng sätter jag in hela summan på hans kortkonto, sen väljer han hur mycket han vill ha kvar där, hittills har han valt att föra över hälften till sparkontot. Jag och sambon ser även hans konton i vår app. Tanken med kortet är att han, främst nu under sommaren, skall kunna köpa tex glass när han är med kompisar.

Varför jag sparar

Den största anledning till varför jag sparar är för att jag vill bygga upp en trygghet som gör att jag inte är beroende av ngt eller ngn.😊 Jag vill tex inte att jobbet skall äga mig utan jag vill känna att jag valt det här jobbet för att jag vill. Jag jobbar mot mitt mål för jag är inte riktigt där ännu. Men det här är den främsta anledningen till varför sparande är en så viktig del i mitt liv. Det är mycket jag skulle vilja ha, tex nya utemöbler, men på bekostnad av vad? Även om jag förespråkar en balans mellan livet här och nu så överväger jag valen noga. Resor/utflykter med familjen får en hög prio för här vet jag att tiden är begränsad. Det är inget jag kan skjuta på i 5 år, men utemöblerna kanske håller ett par år till😀.

Balansräkning

Ny månad och några av er kanske passade att på igenom er budget nyligen. En budget ger dig koll på vilka intäkter och kostnader du har per månad samt hur mycket du sparar. Men en budgeten säger egentligen inte så mycket om värdet på din ekonomin, dvs hur stora skulderna på bostaden är eller hur mycket du har på sparkontot. När jag följer upp vår budget varje månad uppdaterar jag även vår balansräkning (ungefär som en balansrapport för företag😊). Balansräkningen innehåller summan på tillgångar och summan på skulder. En tillgång kan tex vara din bostad och vad den är värd, medans bostadslånet ligger under skulder. För att sedan få fram ett värde/resultatet på sin ekonomin tar man tillgångar minus skulder. Det är nästan det här som är det roligaste, när man får helheten. Att sedan över tid förhoppningsvis se att skulderna minskar och sparandet ökar och därefter inse att pengar/ekonomi är grunden till förändring och möjligheter✨.

Långsiktigt sparande

Jag får många frågor angående det här med att börja spara långsiktigt. För mig är långsiktigt sparande, sparande i aktier eller fonder. Pengar jag sparar långsiktigt är pengar jag inte tänker på att dom finns. Det är inga pengar jag skall plocka ut och använda till ngn konsumtion inom närmsta tiden. Utan det långsiktiga sparandet skall byggas upp under många år och ge oss en grundtrygghet, med förhoppningen att till viss del kunna leva på utdelningarna i framtiden. Pengar som sparas till kommande konsumtion sparar jag på buffert eller målspar. Men mitt tips för att komma igång med långsiktigt sparande är att bara börja! Gå in på @avanzabank eller @nordnet och starta ett Investeringssparkonto. Köp några aktier i ett bolag och börja känna dig för. Vill du börja försiktigt kanske en fond är att rekommendera. Man måste våga prova. Det är först då man lär sig hur det fungerar. Tex börja med att föra över ett par tusenlappar😀 Börsen går upp och ner, den känslan måste man vänja sig vid.

Pengamaskin

Jag och sambon sparar långsiktigt i aktier med målet att bygga en bra trygghet för framtiden. Målet är att bygga en sk pengamaskin💰 Det handlar då om att kunna avvara en summa pengar varje månad genom att spara långsiktigt och att ha tålamod. Jag har ett första delmål och det är att spara ihop till en miljon, vilket jag beräknar borde ske inom 5 år😊För att kunna bygga en pengamaskin gäller det att man inte tar av pengarna under tiden. Därför är det viktigt att även ha ett buffertsparande för att inte ”låsa” alla pengar i pengamaskinen. De pengar vi sparar långsiktigt är pengar som jag låtsats som att vi inte har. Som jag sagt tidigare så är det för mig otroligt viktigt att ha en bra balans mellan sparande och livet här och nu. Livet pågår nu🌸

Målfokusering

Idag och imorgon är det jobba-hemifrån dagar som gäller. Jag börjar dagen med kaffe och senaste poddavsnittet av @charlieochmathias. Jag sitter samtidigt och klurar på hösten. För att få en bra sommarledighet behöver jag ha bra koll på höstens jobb. Som det ser ut nu kommer jag kanske ha för mycket jobb, eller snarare, det kommer inte finnas tid till mina egna projekt, viket går helt emot min målsättning. Nästa vecka är en avgörande vecka ang ett kommande konsultjobb. Så efter det ska jag ta ett beslut😀 Ibland måste jag påminna mig om mina mål, så att jag inte klämmer in för mycket och lägger fokus på att bara tjänar pengar. Visst vill jag tjäna pengar men inte på bekostnad av att jobba för mycket. Målet just nu är att jobba ca 60% och resterande av tiden vill jag ägna åt egna projekt (som förhoppningsvis kommer ge något mer i framtiden) eller åt trading av aktier😊 Hur ser dina arbetsmål ut?

Att sakna en bok

Saknaden eller snarare tomheten när en bok tar slut kanske inte uppstår allt för ofta när jag läser ekonomiböcker, men båda dessa har gett denna känsla. Jag har inte velat att dom skall ta slut. De här två böckerna är de ekonomiböcker som hittills inspirerat mig mest. Jag tror främst det beror på att jag läst dom precis vid rätt tillfälle😊 ”Bli rik och fri…” läste jag ut för någon vecka sedan och ”Rich dad poor dad” läste jag för flera år sedan. Har du oxå ngn sådan ekonomibok där du inte velat att boken skall ta slut?

Prioritera aktier

För ca 2 år sedan var aktieintresset väldigt stort från min sida, framförallt under sommaren 2016 i samband med folkomröstningen ang brexit. Sen vet jag inte vad som hände. Jobb kom emellan och jag hade inte tid att sitta så mycket som jag önskade med att läsa på och göra investeringar. Så intresset för daytrading svalnade och jag la energin på långsiktigt sparande, och har sedan dess tittat till våra aktier ett par gånger per månad. Man skulle kunna säga att mitt aktieintresse under denna tid har åkt berg och dalbana där jag nu är på väg upp för en backe som jag hoppas inte vänder ner igen😀 Jag har i veckan bestämt att jag skall ta nya tag och bli mer aktiv i mitt (vårt) sparande. Jag vill lära mig ännu mer om aktier, genom att läsa på mer (böcker, sociala medier, nyheter) och gå kurs i daytrading. För att inte hamna i samma situation som för två år sedan kommer jag frigöra tid för att en del av min arbetsdag skall kunna gå till aktieinvestering. Det gäller att välja rätt prioriteringar och det här känns verkligen så rätt😊.

1 2 3 6