Billigare att köpa ny bil

I somras löste vi lånet på vår 10 år gamla bil, innan det kostade lånet oss ca 2500kr i månaden. Utöver det kostade den ca 580kr i skatt/mån, ca 1000kr i försäkring/mån samt ca 670kr i service/mån. Totalt 4750kr/mån. 

Men en månad efter att vi löste lånet blev vi faktiskt med ny bil. Motsvarande summa som ovan för den nya bilen är totalt 4560kr/mån. Dvs den nya bilen är 200kr billigare per månad när man räknar på dessa fasta kostnader. 


Sen kanske det skall tilläggas att den nya har bättre miljöklassning och drar mindre. 

I ovanstående har jag inte räknat med reparationskostnaderna, som för den gamla bilen blev minst 20 000kr/år. Kostnader som jag hoppas slippa lägga på den nya bilen.

Tanken var inte att vi skulle köpa ny bil, utan vi skulle behålla den gamla bilen i ca 2-3 år till. Men efter lite funderande blev det inte så. Om 3 år hade den gamla bilen inte haft mycket kvar i värde, nu kunde vi istället lösa in den gamla som en del i kontantinsatsen. Vi har om 3 år möjlighet att lösa in den nya bilen till ett fast restvärde, lösa ut bilen eller förlänga lånet. Om värdet på bilen är högre än restvärdet om 3 år så får vi tillbaka mellanskillnaden om vi löser in den. Eftersom vi bor på landet utan kommunikationer är vi väldigt beroende av att vi har en bil som funkar, och när det blev billigare för oss med en ny bil blev beslutet inte så svårt😀 

Kanske kan tilläggas att en vardagsbil vanligtvis aldrig är något man tjänar på att äga, den tappar sitt värde fort. Därför väljer vi att fokusera mer på vad en bil kostar oss per månad.

About the Author admin

Leave a Comment: