Sidan innehåller annonslänkarINTERVJU MED ANNA PÅ ACONOMICSHej Anna

Du har ett väldigt inspirerande konto på instagram (@anna.aconomics) inom ämnet ekonomi, med stort fokus på aktier. Du bloggar även om ämnet (nouw.com/aconomics) . Hur fick du intresset av att börja spara i aktier och hur länge har du sparat? Har du både aktier och fonder?

Stort tack! Intresset för ekonomi har jag haft sedan jag varit liten, jag har alltid gillat pengar och att spara. När det kommer till aktier har jag ett minne från när jag var liten och mina föräldrar tittade på nyheter. Då rullade dagens aktiekurser i kanten på TV-skärmen, jag minns att jag tänkte att de där siffrorna ska jag förstå en dag. Sedan tog det några år och i gymnasiet började jag bli mer intresserad för just aktier. Jag läste samhäll-ekonomi och började få mer kunskap om vad aktier är och hur det fungerar. Där och då bestämde jag mig för att när jag börjar plugga på högskolan ska jag börja med aktier. Sagt och gjort, direkt efter gymnasiet började jag plugga till Civilekonom i Jönköping och gick med i deras ”Investment club”. Det var jag och ett tjugotal killar. Då jag började jag läsa på och sedan köpa aktier. Sedan jag var liten har jag haft fonder (främst med exponering mot aktier) och i dagsläget sparar jag både i fonder och i aktier. Den största delen av mitt sparande går in i aktiefonder, det är min grund och sedan har jag aktier upptill det.

Den här hösten har varit ganska turbulent och det har varnats för börskrascher både här och där, hur hanterar du en sådan situation? Och vilket råd skulle du ge till en som precis börjat spara i aktier och ser värdet sjunka?

Jag vill behålla lugnet och hittills fungerar det bra. Mitt fokus är inte på hur börsen går på kort sikt och jag oroar mig därför inte för kortsiktigt nedgående kurser. Jag är väldigt långsiktig i mina placeringar och då är det viktigt att tänka på att jag kan dra nytta av nedgångar! Jag är noga med att analysera och följa mina bolag och om dess aktiekurs går ner på grund av allmän oro kan det innebära köpläge. Jag kan köpa samma bolag fast till ett billigare pris. Ett bra sätt att hålla sig lugn är att månadsspara. Det fortsätter jag med oavsett hur börsen går vilket också gör att jag i nedgång helt enkelt får lägre inköpspriser. Jag har hört äldre sparare säga att det är i stora nedgångar de gjort sina bästa köp, jag brukar tänka att jag får ta till mig av deras erfarenhet. Till de som nyss börjat spara vill jag säga ha is i magen. Om du köper bolag som du tror kommer gå bra på lång sikt så är det inte negativt att kunna köpa till ett billigare pris. Tänk inte på röda siffror under dagen eller den närmsta månaden utan på hur din portfölj kan se ut om 10 år och hur du vill att den ska se ut om 10 år.

Att vara en aktiv aktiesparare handlar en del om att vara påläst, hur hittar du alla information och hur håller du aktieintresset uppe?

Poddar är min främsta informations- och inspirationskälla. Jag gillar det formatet eftersom jag kan lyssna medan jag gör annat. Min största favorit är Börslunch, de sänder ca 20 minuter varje vardag och tar upp det som händer just nu. Investerarens podcast och Börssnack är också två poddar som lyfter aktuella nyheter. Med hjälp av dem har jag koll på vad som händer i marknaden i stort. Sedan läser jag bland annat på placera.se och tycker att Aktiespararen är en bra tidning. För att hålla mig extra uppdaterad kring mina innehav läser jag bolagsspecifika nyheter hos min nätmäklare (jag använder både Nordnet och Avanza). Det får man fram genom att gå in på en specifik aktie eller läser alla nyheter som rör min portfölj.

På senaste tiden har du börjat föreläsa inom aktiesparande, vilket låter väldigt spännande. Är det något du vill göra mer av?

Verkligen! Jag tycker det är fantastiskt roligt och vill gärna göra mer av det. Jag bor i en mindre ort en bit utanför Borås (men också närhet till Göteborg) så det är där jag föreläst hittills. Jag tittar dock på alternativ för att kunna föreläsa för fler personer längre bort, det vore väldigt roligt!

Vad är ditt mål med ditt sparande?

Mitt mål med sparandet är att skapa möjligheter för mig själv. Det kan vara många olika saker såsom att köpa ett fint hus (min dröm är bredvid en sjö). Att längre fram ha ett sommarställe, kanske i Sverige eller utomlands. Möjlighet att resa eller på andra sätt leva gott längre fram i livet. Jag vill inte känna mig låst till en viss sits eller person på grund av begränsningar i ekonomin, därför tycker jag att sparande är viktigt. En annan dröm jag har är att kunna lägga mer fokus på investeringar i framtiden, då krävs det kapital.

Sist men inte minst vad är ditt bästa tips för att komma igång med ett aktiesparande?

Mitt bästa tips är att börja lyssna på poddar. Jag började lyssna på Sparpodden när Gunter Mårder och Jan Dinkelspiel startade upp den. Jag kan varmt rekommendera att börja lyssna på den från början, jag lärde mig mycket om grunderna och mitt aktiesparande tog fart med hjälp av dem! Dessutom högt underhållningsvärde. Nästa tips är att välja något bolag som du tycker om och kanske bemöter i din vardag. Om du själv gillar bolaget, dess produkter eller tjänster är det lättare att läsa vidare. Ta fram senaste årsredovisningen och läs igenom. Där får du mycket information om bolaget i textform och även matnyttiga siffror. Även om du inte förstår allt till en början så kommer du lära dig mer efter hand. Gällande siffrorna brukar jag till en början rekommendera att titta på dem över tid, kanske säger ”300 miljoner kr i vinst” dig inte så mycket men att vinsten har ökat varje år de senaste 10 åren kan de flesta av oss förstå är positivt. Det är en bra start. Sist men inte minst är att börja köpa små poster för att testa, kanske en aktie i några olika bolag. Så började jag, det lockar intresset och får en att vilja läsa mer och förstå bolaget. Tänk på att läsa på om bolagen innan du köper.

Tack Anna.

Leave a Comment: